Πέμπτη, Μαΐου 04, 2006

Αξιοθέατα της Φλώρινας








ΦΛΩΡΙΝΑ

Η Φλώρινα είναι πόλη της Δυτικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Φλωρίνης. Η πόλη της Φλώρινας βρίσκεται σε υψόμετρο 680 μέτρων και χτίστηκε κατά την βυζαντινή εποχή. Το όνομα προέρχεται πιθανώς από τη λέξη χλωρό λόγω του κλίματος και της βλάστησης της περιοχής.

Μορφολογικά ο Νομός Φλώρινας παρουσιάζει πλούσιες εναλλαγές τοπίων. Έχει πεδινό, ημιορεινό και ορεινό χαρακτήρα. Η συμπαγής ορεινή μάζα του βόρειου-βορειοδυτικού τμήματος, που αποτελείται από τα βουνά Βαρνούντας, Βέρνον, Βόρας (κορυφή Βίτσι) και οι ορεινοί όγκοι του καταλήγουν στις εύφορες πεδιάδες των Πρεσπών. Οι έξι λίμνες: Μεγάλη Πρέσπα, Μικρή Πρέσπα, Βεγορίτιδα, Πετρών, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα και ο υδροβιότοπος των Πρεσπών (Εθνικός Δρυμός), με σπάνια πουλιά, ερείπια αρχαίων οικισμών και βυζαντινές εκκλησίες, χειμερινά σπορ σε σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο, δημιουργούν ένα εξαιρετικά ελκυστικό περιβάλλον το οποίο, σε συνδυασμό με το ξηρό, ηπειρωτικό κλίμα και τις εναλλαγές του τοπίου προσδίδει μιαν ιδιαίτερα γαλήνια ατμόσφαιρα, τόσο στον επισκέπτη όσο και τον κάτοικο της περιοχής.

Το ιδιαίτερα πλούσιο φυσικό τοπίο του νομού καθώς και οι προσπάθειες σημαντικών Φλωρινιωτών έδωσαν την ευκαιρία στη Φλώρινα να αναπτυχθεί μέσα απο προγράμματα προώθησης του οικοτουρισμού εκμεταλλευόμενοι κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Το χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου βρίσκεται στη θέση Βίγλα μόλις 18 χιλιόμετρα απο την πόλη της Φλώρινας. Έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογο σαλέ και 10 πίστες εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Διαθέτει τη μεγαλύτερη πίστα Ολυμπιακών προδιαγραφών στην Ελλάδα.

Στην πόλη λειτουργούν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών, η Δημόσια Βιβλιοθήκη "Βασιλικής Πιτόσκα" και τα Λαογραφικά Μουσεία της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας και του συλλόγου "Αριστοτέλης". Στην πόλη της Φλώρινας αλλά και στα γύρω χωριά τις παραμονές των Χριστουγέννων στις 23 Δεκεμβρίου ανάβουν τις φωτιές με μεγαλύτερη τη φωτιά στην Πλατεία Ηρώων. Οι φωτιές αυτές ανάβονται με κλεμμένα ξύλα και η προετοιμασία ξεκινά πολύ καιρό πριν. Γύρω απο τις φωτιές στήνεται γλέντι και φαγοπότι και συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι αλλά και πάρα πολλοί τουρίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: